Szabó Tamás okleveles építészmérnök vagyok.

Diplomámat 1988-ban szereztem meg a debreceni Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola magasépítő szakának elvégzése után. A szükséges szakmai gyakorlat megszerzését követően 1991. óta foglalkozom építészeti tervezéssel.

 

Elsősorban családi házak, üdülők, illetve ipari, mezőgazdasági csarnokok tervezésével foglalkozom. Ezen kívül bővítési, bontási, korszerűsítési, felmérési terveket, 3 dimenziós látványterveket is készítek.

 

Az építészeti tervezői munkámat az ArchiCAD nevű magyar fejlesztésű, világszínvonalú építészeti CAD szoftver használatával folytatom. Az ezzel készült épületmodell – számos hasznos jellemzője között – a megrendelők számára lehetőséget biztosít az épület 3 dimenziós megjelenítésére már a tervezési folyamat során. Ez segítséget jelent már a tervezés kezdeti szakaszától fogva, mivel az építtető az alaprajzi kialakítással egy időben nyomon követheti az épület tömegformájának alakulását, külső megjelenését, a különböző tetőformák, díszítőelemek, anyagok közül a megbízónak legmegfelelőbb kiválasztását. A 3D-s épületmodell lehetővé teszi a pontos anyagkimutatás készítését is a kivitelezés megkezdése előtt.

 

2020-tól a látványterveket a Twinmotion programmal készítem, amelynek az ArchiCAD programmal való közvetlen kapcsolata miatt valós idejű renderelést és fotórealisztikus megjelenést tesz lehetővé.

 

Tervezési tevékenységem során különféle stílusú lakóépületeket tervezek a hagyományőrzőtől a kertvárosin és a mediterránon keresztül a mai modernig. Nem ragaszkodok egy irányzathoz, szeretem a változatos munkákat és arra törekszem minden egyes új megrendelésnél, hogy jól használható, igényes ház terve kerüljön ki a kezemből. Tevékenységem kezdete óta több mint 100 lakóházat, üdülőt, csarnokot terveztem. A referenciák menüpontban bemutatok ezek közül néhányat.

 

Előtérbe helyezem a korszerű-, valamint lehetőség szerint a természetes anyagok használatát, figyelembe véve a környezeti adottságokat és az építtető igényeit. Fontos számomra, hogy a megrendelők részére jól használható, gazdaságos, igényes, értékálló épület terve kerüljön ki a „tervasztalról”, amely a lakói részére a használat során igazi otthonná válik.

 

A tervezés – szinte kivétel nélkül – az igények és a lehetőségek közötti kompromisszumok sorozatából áll. Az építtető által megfogalmazott tervezési program alapján több variációt készítek, amíg ki nem alakul az engedélyeztetésre, illetve benyújtásra kerülő végső változat. A tervek készítése során folyamatosan szakmai tanácsokkal látom el a megbízóimat.

 

Az engedélyezési- és kivitelezési tervdokumentációk elkészítését egy évek óta együtt dolgozó, nagy szakmai tapasztalattal és tervezési rutinnal rendelkező szakági tervezőkből álló csapattal végezzük, amely statikusokból, épületgépészeti-, épületvillamossági-, valamint tűzvédelmi tervezőkből áll.


Nagyon fontosnak tartom a szoros együttműködést az építtetőkkel a teljes tervezési folyamat-, valamint a kivitelezés ideje alatt. A kivitelezés során tervezői művezetőként közreműködök az épületek építészeti-műszaki terveknek megfelelő maradéktalan megvalósítása-, valamint a tervekkel kapcsolatban felmerült szakkérdések megoldása érdekében.

 

Az internet lehetőségeit kihasználva lakóhelyemtől távolabbi településekre is vállalom épületek tervezését. Személyes találkozás, megbeszélés, illetve az építési telek és annak környezetének megtekintése után az alaprajzi, illetve a homlokzati változatok egyeztetései email útján is megvalósíthatók.

Design és webszolgáltatás: